Örsjö bygdegård

Bygdegården drivs av en ideell förening. Föreningen ser som sin uppgift att tillhandahålla en samlingslokal i bygden. Lokalen kan ta emot 400 personer. Bygdegården kan ni hyra vid fest, bröllop, barnkalas, dop, sammanträden och andra tillställningar. 

 

Andra aktiviteter som kurser och utställningar är också välkomna.

 Vi hyr ut alla dagar i veckan.

 Bygdegården arrangerar även egna evenemang så som  bordtennis, Valborgsfirande, nationaldagsfirande, julcafé och andra spännande aktiviteter.

 

Vill du hyra Bygdegården? 

A-salen:

Här finns en stor scen med musik och högtalaranläggning, orkesterrum med dusch. Plats vid sittande bord ca 200 personer. 

 

 

 

 Hyra av B-sal

 B-sal 

Denna sal passar utmärkt till möten eller mindre fester för ca 35 personer.

 

Köket finns i nära anslutning.

 Ni kan även hyra bord, stolar och mattallrikar. 

11800097_833511956763002_2497258015163135004_n

Blogg

Valborg

Valborg

När det nu inte kan bli något firande av Valborg med eld och vacker körsång vid bygdegården, tänkte jag bjuda på lite fakta kring varför vi firar Valborg.

 

Valborg är en gammal tradition som kom till Sverige någonting under medeltiden. Tidigt var elden ett inslag i denna skyddande fest. Valborgs ursprung är katolskt och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. 

 

Valborg firas i brytningen mellan vinter och sommar, när det dags att släppa ut djuren på bete igen. Men natten mot första maj fick man passa sig och djuren, för då var det särskilt mycket övernaturliga väsen i farten. För att köra mörkret och de övernaturliga väsen på flykt och bana väg för ljudet tänders det eldar runt om i landet. 

 

Valborgsmässofirande i Sverige infaller på aftonen före Valborgsmässan den 1 maj, som fördes in i landet av tyskarna på medeltiden.  Det helgon som firades, Sankta Walpurgis var en abbedissa som levde på 700-talet. Hennes namn hade nog inte blivit ihågkommen om inte första maj ända sedan medeltiden varit en festdag. Under första maj hade man köpmanna- och hantverksgillena och nya dignitärer och i byarna höll man ofta bystämma, kvällen innan detta samlades man till fest och tände bål. 

 

I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som en tidpunkten för häxsabbaten, vilket antas vara förklaringen till den tyska seden att tända eldar. Seden att tända elda kom först till de svenska städerna ovh spred sig senare ut på landsbygden. 

 

I Sverige har valborgsfirandet en historia från medeltiden, redan då var det förknippat med ungdomar och deras festande. I Skåne, Halland och Blekningen gick pojkarna och flickorna runt och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkas klockor för att kalla till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar varit upprinnelsen till eldarna. 

 

I dag är valborgsmässofirande den första vårfesten i Sverige. Den fick ett uppsving i städerna under efterkrigstiden när arbetar - och folkrörelseorganisationerna arrangerade eldar i olika bostadsområden.  I dag är det mer regel än undantag att organisationer och föreningar arrangerar valborgseldar.

 

 Källa: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton

 

Vi önskar er alla en riktigt god valborgshelg! Fira med förnuft och håll avstånden.

 

Här finner ni en liten film om valborg. Klicka på texten nedan så kommer ni till filmen.

Varför firar vi valborg

 

 

Vill du bli medlem är medlemsavgiften 100:- 

Det går också bra att skänka ett valfritt bidrag till föreningen. Det går bra att göra det via Swish. 

 

Vill du sponsra oss och hamna på tavlan i bygdegården går det bra att kontakta vår kassör Thomas Björklin, tel: 070-2824001.

Bronsponsor, 500:-, Silversponsor 1000:- och Guldsponsor 1500:-

Swish_440x220_budskap5

 

Swishnummer: 123 695 42 91

 

Bildspel

Kalender

 april 2021 
1tor
Skärtorsdagen
Harald, Hervor
2fre
Långfredagen
Gudmund, Ingemund
3lör
Påskafton
Ferdinand, Nanna
4sön
 Påskdagen
Marianne, Marlene
5mån
Annandag påsk
Irene, Irja
6tis
Vilhelm, Helmi
7ons
Irma, Irmelin
8tor
Nadja, Tanja
9fre
Otto, Ottilia
10lör
Ingvar, Ingvor
11sön
Ulf, Ylva
12mån
Liv
13tis
Artur, Douglas
14ons
Tiburtius
15tor
Olivia, Oliver
16fre
Patrik, Patricia
17lör
Elias, Elis
18sön
Valdemar, Volmar
19mån
Olaus, Ola
20tis
Amalia, Amelie
21ons
Anneli, Annika
22tor
Allan, Glenn
23fre
Georg, Göran
24lör
Vega
25sön
Markus
26mån
Teresia, Terese
27tis
Engelbrekt
28ons
Ture, Tyra
29tor
Tyko
30fre
 Konungens födelsedag
Valborgsmässoafton
Mariana

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 25
Totalt: 878