Örsjö bygdegård

Bygdegården drivs av en ideell förening. Föreningen ser som sin uppgift att tillhandahålla en samlingslokal i bygden. Lokalen kan ta emot 400 personer. Bygdegården kan ni hyra vid fest, bröllop, barnkalas, dop, sammanträden och andra tillställningar. 

 

Andra aktiviteter som kurser och utställningar är också välkomna.

 Vi hyr ut alla dagar i veckan.

 Bygdegården arrangerar även egna evenemang så som  bordtennis, Valborgsfirande, nationaldagsfirande, julcafé och andra spännande aktiviteter.

 

Vill du hyra Bygdegården? 

A-salen:

Här finns en stor scen med musik och högtalaranläggning, orkesterrum med dusch. Plats vid sittande bord ca 200 personer. 

 

 

 

 Hyra av B-sal

 B-sal 

Denna sal passar utmärkt till möten eller mindre fester för ca 35 personer.

 

Köket finns i nära anslutning.

 Ni kan även hyra bord, stolar och mattallrikar. 

11800097_833511956763002_2497258015163135004_n

Blogg

Valborg

Valborg

När det nu inte kan bli något firande av Valborg med eld och vacker körsång vid bygdegården, tänkte jag bjuda på lite fakta kring varför vi firar Valborg.

 

Valborg är en gammal tradition som kom till Sverige någonting under medeltiden. Tidigt var elden ett inslag i denna skyddande fest. Valborgs ursprung är katolskt och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. 

 

Valborg firas i brytningen mellan vinter och sommar, när det dags att släppa ut djuren på bete igen. Men natten mot första maj fick man passa sig och djuren, för då var det särskilt mycket övernaturliga väsen i farten. För att köra mörkret och de övernaturliga väsen på flykt och bana väg för ljudet tänders det eldar runt om i landet. 

 

Valborgsmässofirande i Sverige infaller på aftonen före Valborgsmässan den 1 maj, som fördes in i landet av tyskarna på medeltiden.  Det helgon som firades, Sankta Walpurgis var en abbedissa som levde på 700-talet. Hennes namn hade nog inte blivit ihågkommen om inte första maj ända sedan medeltiden varit en festdag. Under första maj hade man köpmanna- och hantverksgillena och nya dignitärer och i byarna höll man ofta bystämma, kvällen innan detta samlades man till fest och tände bål. 

 

I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som en tidpunkten för häxsabbaten, vilket antas vara förklaringen till den tyska seden att tända eldar. Seden att tända elda kom först till de svenska städerna ovh spred sig senare ut på landsbygden. 

 

I Sverige har valborgsfirandet en historia från medeltiden, redan då var det förknippat med ungdomar och deras festande. I Skåne, Halland och Blekningen gick pojkarna och flickorna runt och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkas klockor för att kalla till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar varit upprinnelsen till eldarna. 

 

I dag är valborgsmässofirande den första vårfesten i Sverige. Den fick ett uppsving i städerna under efterkrigstiden när arbetar - och folkrörelseorganisationerna arrangerade eldar i olika bostadsområden.  I dag är det mer regel än undantag att organisationer och föreningar arrangerar valborgseldar.

 

 Källa: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton

 

Vi önskar er alla en riktigt god valborgshelg! Fira med förnuft och håll avstånden.

 

Här finner ni en liten film om valborg. Klicka på texten nedan så kommer ni till filmen.

Varför firar vi valborg

 

 

Vill du bli medlem är medlemsavgiften 100:- 

Det går också bra att skänka ett valfritt bidrag till föreningen. Det går bra att göra det via Swish. 

 

Vill du sponsra oss och hamna på tavlan i bygdegården går det bra att kontakta vår kassör Thomas Björklin, tel: 070-2824001.

Bronsponsor, 500:-, Silversponsor 1000:- och Guldsponsor 1500:-

Swish_440x220_budskap5

 

Swishnummer: 123 695 42 91

 

Bildspel

Kalender

 juni 2021 
1tis
Gun, Gunnel
2ons
Rutger, Roger
3tor
Ingemar, Gudmar
4fre
Solbritt, Solveig
5lör
Bo
6sön
 Sveriges nationaldag
Gustav, Gösta
7mån
Robert, Robin
8tis
Eivor, Majvor
9ons
Börje, Birger
10tor
Svante, Boris
11fre
Bertil, Berthold
12lör
Eskil
13sön
Aina, Aino
14mån
Håkan, Hakon
15tis
Margit, Margot
16ons
Axel, Axelina
17tor
Torborg, Torvald
18fre
Björn, Bjarne
19lör
Germund, Görel
20sön
Linda
21mån
Alf, Alvar
22tis
Paulina, Paula
23ons
Adolf, Alice
24tor
Johannes Döparens dag
25fre
Midsommarafton
David, Salomon
26lör
 Midsommardagen
Rakel, Lea
27sön
Selma, Fingal
28mån
Leo
29tis
Peter, Petra
30ons
Elof, Leif

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 25
Totalt: 878