Örsjö bygdegård

Bygdegården drivs av en ideell förening. Föreningen ser som sin uppgift att tillhandahålla en samlingslokal i bygden. Lokalen kan ta emot 400 personer. Bygdegården kan ni hyra vid fest, bröllop, barnkalas, dop, sammanträden och andra tillställningar. 

 

Andra aktiviteter som kurser och utställningar är också välkomna.

 Vi hyr ut alla dagar i veckan.

 Bygdegården arrangerar även egna evenemang så som  bordtennis, Valborgsfirande, nationaldagsfirande, julcafé och andra spännande aktiviteter.

 

Vill du hyra Bygdegården? 

A-salen:

Här finns en stor scen med musik och högtalaranläggning, orkesterrum med dusch. Plats vid sittande bord ca 200 personer. 

 

 

 

 Hyra av B-sal

 B-sal 

Denna sal passar utmärkt till möten eller mindre fester för ca 35 personer.

 

Köket finns i nära anslutning.

 Ni kan även hyra bord, stolar och mattallrikar. 

11800097_833511956763002_2497258015163135004_n

Blogg

Filmvisning i Bygdegården

På höstlovet arrangerade Bygdegårds förening höstlovsfilm. 

Vilket blev en lyckad kväll med trevliga barn och vuxna som besökte oss. Det är något vi kommer försöka återkomma med. 

IMG_8560 IMG_8559

 


Torsdagen den 29/10

På torsdag 29/10 har vi mycket på gång i bygdegården!

På förmiddagen är dagledig föräldrar och barn välkomna på bebis/barn café där vi träffas, umgås, fikar, pysslar och leker tillsammans.

 

Senare på kvällen blir det filmvisning av filmen "happy halloween scooby doo" , klockan: 17.00

språk i filmen är: svenska

Längd: ca 80 minuter

Ålder: barntillåteten

 

Mer information angående filmvisningen kommer på måndag, men boka gärna in den kvällen för lite höstlovsfilm.  

 
Affisch bebis:barncaféSkärmavbild 2020-10-24 kl. 08.39.19


bebis/barncafé

Tillsammans med studieförbundet vuxenskolan arrangerar vi bebis/barncafé i höst. Varmt välkomna!

Affisch bebis:barncafé


Inget stort Sommarting men god mat och musik!

Den 29 augusti hade vi lite sommarfest i bygdegården, där vi anpassat evenemanget till rådan pandemi restriktioner. 

I Örsjö bygdegård är gästerna fantastiska på att sittdansa och skapa en fantastisk kväll trots rådande coronapademin och de restriktioner som ska efterföljas! Ett stort TACK till SVERIGES CULTBAND som kom och underhöll under kvällen, alltid lika bra.

 DSC_0045DSC_0037

DSC_0023DSC_0011DSC_0025

 

Tack alla som kom och gjorde det här till en minnesvärd kväll inte var vi 120 personer denna gången men väl 46 st sittande med avstånd mellan bordet  kan skapa ett gott håll i gång ändå!

 

Tack till våra fina sponsorer, Ingmars gården som sponsrade med köttfärs, Kopparfly sprättägg som skänkte ägg och lika så till Christin Hansson som hjälpte till med matlagningen hemifrån och skänkte äpple till efterrätten. 


Sveriges nationaldag

Som många redan förstått blir det inget firande av Sveriges nationaldag i Örsjö Bygdegård. Men för dig som vill påminna dig eller veta varför vi firar Sveriges nationaldag den 6 juni kan fortsätta att läsa detta inlägg.

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

 

Den svenska nationaldagen kom till i början av 1890-talet, med inspiration från Norge och Danmark, som hade sina nationaldagar den 17 maj respektive den 5 juni. Det fanns flera förslag på tidpunkt för en svensk nationaldag, bland annat midsommardagen. Andra förslag var den 6 och 30 november. Det slumpade sig dock så att Artur Hazelius arrangerade en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni. Han kallade denna dag för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni”. Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som hade blivit en vanlig förekommande namnsdag. Det bestämdes senare att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.

I början var flaggor ett vanligt inslag i nationaldagsfirandet, trots att flaggor var tämligen ovanliga vid denna tid. Flaggbruket till lands i Sverige är inte så gammalt. Länge använde vi, liksom de flesta andra nationer, riksflaggan huvudsakligen till sjöss och då vanligtvis tretungad. År 1873 hissade man för första gången en svensk flagga på det kungliga slottet, något som möttes med skarp kritik. Många menade att en flagga inte alls hade på land att göra. Det kungliga exemplet följdes av vissa ståndspersoner och därefter restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar, och snart var flaggningen allmän.

Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag.

 

mil-acc-02100_1


Valborg

Valborg

När det nu inte kan bli något firande av Valborg med eld och vacker körsång vid bygdegården, tänkte jag bjuda på lite fakta kring varför vi firar Valborg.

 

Valborg är en gammal tradition som kom till Sverige någonting under medeltiden. Tidigt var elden ett inslag i denna skyddande fest. Valborgs ursprung är katolskt och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. 

 

Valborg firas i brytningen mellan vinter och sommar, när det dags att släppa ut djuren på bete igen. Men natten mot första maj fick man passa sig och djuren, för då var det särskilt mycket övernaturliga väsen i farten. För att köra mörkret och de övernaturliga väsen på flykt och bana väg för ljudet tänders det eldar runt om i landet. 

 

Valborgsmässofirande i Sverige infaller på aftonen före Valborgsmässan den 1 maj, som fördes in i landet av tyskarna på medeltiden.  Det helgon som firades, Sankta Walpurgis var en abbedissa som levde på 700-talet. Hennes namn hade nog inte blivit ihågkommen om inte första maj ända sedan medeltiden varit en festdag. Under första maj hade man köpmanna- och hantverksgillena och nya dignitärer och i byarna höll man ofta bystämma, kvällen innan detta samlades man till fest och tände bål. 

 

I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som en tidpunkten för häxsabbaten, vilket antas vara förklaringen till den tyska seden att tända eldar. Seden att tända elda kom först till de svenska städerna ovh spred sig senare ut på landsbygden. 

 

I Sverige har valborgsfirandet en historia från medeltiden, redan då var det förknippat med ungdomar och deras festande. I Skåne, Halland och Blekningen gick pojkarna och flickorna runt och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkas klockor för att kalla till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar varit upprinnelsen till eldarna. 

 

I dag är valborgsmässofirande den första vårfesten i Sverige. Den fick ett uppsving i städerna under efterkrigstiden när arbetar - och folkrörelseorganisationerna arrangerade eldar i olika bostadsområden.  I dag är det mer regel än undantag att organisationer och föreningar arrangerar valborgseldar.

 

 Källa: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton

 

Vi önskar er alla en riktigt god valborgshelg! Fira med förnuft och håll avstånden.

 

Här finner ni en liten film om valborg. Klicka på texten nedan så kommer ni till filmen.

Varför firar vi valborg

 


Våren

Våren 2020 blev inte som planerat när pandemin svepte in över Sverige och vi alla behöver hålla socialt avstånd för att minska smittspridningen. Det påverkar vår verksamhet och förening i allra högsta grad.  På grund av covid - 19 har vi som så många andra fått ställa in diverse planerade evemangen och flera har inte kunnat genomföra sina fester och högttider som vanligt. 

 

Vi finns kvar här efter pandemnin också. Det piffas och fixas lite runt omkring bygdegården och underhållet sköts under tiden. När den här stormen blåst över önskar vi alla våra medlemar och sponsorer varmt välkomna tillbaka till bygdegården, utan er vore vi ingenting. 

 

Håll ut och håll i nu så kan vi tillsammans minska smittspridningen. Ta hand om varandra, håll avståndet, minska social samvaro ta en promenad på vår vackra vandringsled, så ses vi snart igen i Bygdegården för spännande evenemang. 

 

För mer information om allmän smittspridning klicka HÄR.

IMG_5450


Årsmöte 13/2-2020

Bygdegårdens årsmöte genomfördes den 13 februari 2020.

Man fastställade röstlängden till 137 medlemmar. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gågna året. 

Antalet styrelsledamöter fastställdes till nio stycken och mandatperidoen fastslogs till et år för ordförande och två år för ledamöter. 

Till ny ordförande valdes Magnus Rosenlind.

Ledamöterna Frida Göthberg, Ted Danilesson, Thomas Björklin och Louise Karlsson sitter kvar ett år till. Det blev nyval på Bibbi Sandberg som ledamot och omval på Ingela Aronsson, Charlie Johansson och Malin Klasson.

Ekonomin ser stabil ut och det är tack vare våra fina medlemmar, sponsorer och bidrag från Nybro kommun. 

Detta är en kort sammanfattning av vad som gicks igenom på årsmötet. 

2020-02-13 21.45.40

På mötet tackade sytrelse Christin och Kjell Hansson för deras fina ideela arbete i bygdegården. 

2020-02-13 21.46.34

Vi tackade av Lena Johansson som ledamot och fenomenal köksansvarig.

2020-02-13 21.47.43 2020-02-13 21.47.59

Vi tackade även av Ove Elmgren efter många års arbete i valberedning och en fantastisk förmåga att få in folk i styrelsen. Han ersätts av Johan Palmqvist.

2020-02-13 21.49.25

Vi i styrelsen tackade Bibbi Sandberg för gott ordförandeskap och för att hon valde att hjälpa oss som ordförande under året 2019. Nu tackar hon för sig om ordförande men väljer att sitta kvar som ledamot och det är vi mycket tacksam för.

 

Bibbi ersätts av Magnus Rosenlind som ordförande, välkomen Magnus till föreningen!

2020-02-13 21.56.44

 

Vi ser nu fram emot ett nytt år i bygdegården! Välkommen till oss! 


Allsång 2/2-2020

Söndagen den 2 februari var det allsång i vår bygdegård! En mycket trevligt tillställning. Där vi serverade gofika. Tack alla som kom! Det kom drygt 30 personer. 🎶

 

 IMG_6473

IMG_6470 

 


Julgransraskning 2020

Tack alla barn och vuxna som kom och förgyllde vår julgransraskning i Bygdegården.IMG_6403

 

IMG_6402

IMG_6401

Det kom uppskattningsvis ca 85 personer!

 Vi fick vara med på ett helt upplag i Emmabodatidningen. 

 


 

Vill du bli medlem är medlemsavgiften 100:- 

Det går också bra att skänka ett valfritt bidrag till föreningen. Det går bra att göra det via Swish. 

 

Vill du sponsra oss och hamna på tavlan i bygdegården går det bra att kontakta vår kassör Thomas Björklin, tel: 070-2824001.

Bronsponsor, 500:-, Silversponsor 1000:- och Guldsponsor 1500:-

Swish_440x220_budskap5

 

Swishnummer: 123 695 42 91

 

Bildspel

Kalender

 april 2021 
1tor
Skärtorsdagen
Harald, Hervor
2fre
Långfredagen
Gudmund, Ingemund
3lör
Påskafton
Ferdinand, Nanna
4sön
 Påskdagen
Marianne, Marlene
5mån
Annandag påsk
Irene, Irja
6tis
Vilhelm, Helmi
7ons
Irma, Irmelin
8tor
Nadja, Tanja
9fre
Otto, Ottilia
10lör
Ingvar, Ingvor
11sön
Ulf, Ylva
12mån
Liv
13tis
Artur, Douglas
14ons
Tiburtius
15tor
Olivia, Oliver
16fre
Patrik, Patricia
17lör
Elias, Elis
18sön
Valdemar, Volmar
19mån
Olaus, Ola
20tis
Amalia, Amelie
21ons
Anneli, Annika
22tor
Allan, Glenn
23fre
Georg, Göran
24lör
Vega
25sön
Markus
26mån
Teresia, Terese
27tis
Engelbrekt
28ons
Ture, Tyra
29tor
Tyko
30fre
 Konungens födelsedag
Valborgsmässoafton
Mariana

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 25
Totalt: 878